Je danst zoals je bent

Klassiek ballet

Klassiek ballet is de basis van alle dans. Centraal staat een stabiele lichaamshouding en wordt er gewerkt aan een perfecte bewegingscontrole en flexibiliteit. De klassieke lessen kunnen gevolgd worden vanaf de leeftijd van 6 jaar in een steeds hogere moeilijkheidsgraad naarmate de leeftijd en het niveau van de groep stijgt. Het niveau van de lessen sluit aan op het niveau van de vooropleiding van de Dansacademie. Met enige regelmaat vind een leerling dan ook zijn weg naar de Dansacademie, in ons geval is dat bijna altijd Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Lessen
De lessen worden gegeven volgens de Russische Vaganova Methodiek. Dit is de methodiek die door bijna alle dansacademies in Nederland gehanteerd wordt. Onze docenten klassiek ballet zijn dan ook afgestudeerd aan de Dansacademies in Nederland. De groepen werken aan de barre voor een goede lichaamshouding, au milieu en allegro, waarbij sprongkracht, passencombinaties en draaitechnieken centraal staan. De lengte van de lessen is 60 minuten. Vanaf de leeftijd van 12 jaar bestaat er de mogelijkheid om op spitzen te dansen. De les wordt dan verlengt tot 75 minuten met een spitzengedeelte.

Klassiek ballet voor volwassenen: beginners/medium en gevorderd
Altijd al klassiek ballet willen doen,maar is het er nooit van gekomen, geen probleem. Bij Balletschool Margot Bierens bestaat voor volwassenen (17+) mogelijkheid om de keuze te maken tussen de les voor beginners/medium of voor de les gevorderd. De les gevorderd bestaat over het algemeen uit leerlingen die deze les al van jongs af aan volgen. Maar wil je op latere leeftijd heel graag deze dansvorm gaan beoefenen of heb je op jongere leeftijd klassiek ballet gedaan, maar daarna een hele tijd niet meer en wil je de draad weer oppakken, dan is de les beginners/medium een prima keus. Uiteraard behoort op termijn het doorstromen naar het gevorderd niveau tot de mogelijkheden. Ook kan in overleg met de docent bepaald worden welk niveau bij instroming het beste bij je past.

Spitzen en spitzenkeuring
Vanaf 12 jaar is het mogelijk om met de spitzenlessen te starten. Daarvoor moeten wel eerst je voeten gekeurd worden. Deze keuring wordt uitgevoerd door de balletdocent die de les geeft. De kosten van de spitzen variëren door de vele verschillende type spitzen die er zijn.

Kledingvoorschrift
De leerlingen van niveau 1 t/m 3 (tot ongeveer de leeftijd van 11 jaar) dragen tijdens de les voorgeschreven roze balletkleding. Het betreft een balletpak, balletrok, balletschoenen en een balletmaillot. Dit hoeft uiteraard niet voor de proefles en ook niet meteen voor de eerst lessen daarna. De haren moeten vastzitten in een knot.
De oudere leerlingen (vanaf 12 jaar) dragen tijdens de les een zwart pakje en zwart rokje. De maillot en schoenen blijven roze.