Je danst zoals je bent

DANS & SPORT

PEUTERBALLET

Peuterballet is voor kinderen vanaf 2,5 tot 4 jaar. Dus de peuterspeelzaalleeftijd. In de les krijgen de kinderen op een zeer spelenderwijs allerlei bewegingsvormen aangeboden die passen bij de ontwikkeling van de motoriek van een peuter. Dit gebeurt op muziek en binnen een bepaald thema van seizoenen, sprookjes, kerst enzovoort.

Lesvorm
De les duurt een half uur, een lengte die bij de concentratieboog van deze kinderen past. Tijdens de les zijn de kinderen alleen met de docent. Als ouder/verzorger kan je tijdens de les plaats nemen in de kleedkamer waar je op een scherm de les kunt volgen. Als de kinderen 4 zijn stromen ze door naar het kleuterballet of kleuterdans. Zie voor de lestijden het lesrooster.

Kledingvoorschrift
In deze lessen is het dragen van ons roze balletpakje en de roze balletschoenen verplicht. Dit hoeft uiteraard niet voor de proefles en ook niet meteen voor de eerst lessen daarna. De haren moeten vastzitten met een elastiekje en/of speldjes.

KLEUTERBALLET

Deze les is voor de 4-6 jarigen, waarbij de kinderen op een speelse manier kennismaken met de basiselementen van klassiek ballet. Maar er ook aandacht is voor de motorische ontwikkeling die deze kinderen meemaken en de daarbij behorende bewegingsmogelijkheden. Ook is er aandacht voor ritmiek en bewegen in de ruimte. De les wordt altijd gegeven in de vorm van een thema en wordt ondersteund door verschillende soorten muziek, van kinderklassiek tot en met Efteling- Disney en andere en kinderliedjes.

Lesvorm
De les duurt 45 minuten, een lengte die bij de concentratieboog van deze kinderen past. Tijdens de les zijn de kinderen alleen met de docent. Als ouder/verzorger kan je tijdens de les plaats nemen in de kleedkamer waar je op een scherm de les kunt volgen. Als de kinderen 6+ zijn kunnen ze doorstromen naar Klassiek ballet waarbij er meer aan de barre gewerkt gaat worden en de basis verder uitgediept wordt. Ook is het mogelijk om als 6 jarige door te stromen naar Jazzdans en Hiphop. Uiteraard kan er dan eerst een proefles(sen) gedaan worden om een goede keus te kunnen maken. Zie voor de lestijden het lesrooster.

Kledingvoorschrift
In deze lessen is het dragen van ons roze balletpakje en de roze leren balletschoenen verplicht. Dit hoeft uiteraard niet voor de proefles en ook niet meteen voor de eerst lessen daarna. De haren moeten vastzitten met een elastiekje en/of speldjes.

MINI HIPHOP

Deze les is voor de 4-6 jarigen, waarbij de kinderen op een speelse manier kennismaken met de basiselementen van verschillende dansvormen. Ook hier is er uiteraard aandacht  voor de motorische ontwikkeling die deze kinderen meemaken en de daarbij behorende bewegingsmogelijkheden. Het is een algemeen dansante les waarbij diverse dansstijlen en muzieksoorten aan bod komen. Rondom een thema worden de leerlingen op een speelse manier meegenomen naar hiphop.

Lesvorm
De les duurt 45 minuten, een lengte die bij de concentratieboog van deze kinderen past. Tijdens de les zijn de kinderen alleen met de docent. Als ouder/verzorger kan je tijdens de les plaats nemen in de kleedkamer waar je op een scherm de les kunt volgen. Als de kinderen 7 zijn kunnen ze doorstromen naar de hogere groep Hiphop, Klassiek ballet en Jazzdans. Uiteraard kan er dan eerst een proefles(sen) gedaan worden om een goede keus te kunnen maken. Zie voor de lestijden het lesrooster.

Kledingvoorschrift
In tegenstelling tot de les kleuterballet is er voor deze les geen specifiek kledingvoorschrift. Wel is het dragen van gymschoenen of binnen sneakers verplicht. Dit hoeft uiteraard niet voor de proefles en ook niet meteen voor de eerst lessen daarna.

KLASSIEK BALLET VOLGENS VAGANOVA METHODIEK

Klassiek ballet is de basis van alle dans. Centraal staat een stabiele lichaamshouding en wordt er gewerkt aan een perfecte beweging controle en flexibiliteit. De klassieke lessen kunnen gevolgd worden vanaf de leeftijd van 6 jaar in een steeds hogere moeilijkheidsgraad naarmate de leeftijd en het niveau van de groep stijgt. Het niveau van de lessen sluit aan op het niveau van de vooropleiding van de Dansacademie. Met enige regelmaat vind een leerling dan ook zijn weg naar De Dansacademie, in ons geval is dat bijna altijd Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Lessen
De lessen worden gegeven volgens de Russische Vaganova Methodiek. Dit is de methodiek die ook alle dansacademies in Nederland gehanteerd wordt. Onze docenten klassiek ballet zijn dan ook afgestudeerd aan de Dansacademies in Nederland. De groepen werken aan de barre voor een goede lichaamshouding, au milieu en allegro, waarbij sprongkracht, passencombinaties en draaitechnieken centraal staan. De lengte van de lessen is 60 minuten. Vanaf de leeftijd van 12 jaar bestaat er de mogelijkheid om op spitzen te dansen. De les wordt dan verlengt tot 75 minuten met een spitzengedeelte.

Klassiek ballet voor volwassenen: beginners/medium en gevorderd
Altijd al klassiek ballet willen doen,maar is het er nooit van gekomen, geen probleem. Bij Balletschool Margot Bierens bestaat voor volwassenen (17+) mogelijkheid om de keuze te maken tussen de les voor beginners/medium of voor de les gevorderd. De les gevorderd bestaat over het algemeen uit leerlingen die deze les al van jongs af aan volgen. Maar wil je op latere leeftijd heel graag deze dansvorm gaan beoefenen of heb je op jongere leeftijd klassiek ballet gedaan, maar daarna een hele tijd niet meer en wil je de draad weer oppakken, dan is de les beginners/medium een prima keus. Uiteraard behoort op termijn het doorstromen naar het gevorderd niveau tot de mogelijkheden. Ook kan in overleg met de docent bepaald worden welk niveau bij instroming het beste bij je past.

Spitzen en spitzenkeuring
Vanaf 12 jaar is het mogelijk om met de spitzenlessen te starten. Daarvoor moeten wel eerst je voeten gekeurd worden. Deze keuring wordt uitgevoerd door de balletdocent die de les geeft. De kosten van de spitzen variëren door de vele verschillende type spitzen die er zijn.

Kledingvoorschrift
De leerlingen van niveau 1 t/m 3 (tot ongeveer de leeftijd van 11 jaar) dragen tijdens de les voorgeschreven roze balletkleding. Het betreft een balletpak, balletrok, balletschoenen en een balletmaillot. Dit hoeft uiteraard niet voor de proefles en ook niet meteen voor de eerst lessen daarna. De haren moeten vastzitten in een knot.

De oudere leerlingen (vanaf 11 jaar) dragen tijdens de les een zwart pakje en zwart rokje. De maillot en schoenen blijven roze.

JAZZDANCE EN MODERN JAZZ

Jazzdance is een dansvorm met vele varianten en gericht op het vrij bewegen van het lichaam. En waarbij zeker de techniek heel belangrijk is om zo tot een zo goed mogelijke beheersing en uitvoering te komen. In de les komen de verschillende danstechnieken aan bod die zich in de loop der tijd binnen de jazz hebben ontwikkeld.

Modern jazz
De invloeden van modern zijn in de lessen voor de kids, tieners en volwassenen duidelijk terug te vinden vandaar dat deze lessen de naam modern jazz dragen.

Lessen
Deze les wordt gegeven vanaf de leeftijd van 8 jaar en duren 60 minuten. De lessen zijn uiteraard toegespitst op de belevingswereld van de leeftijdsgroep en de fysieke mogelijkheden. En zal gaandeweg de leeftijd meer technisch worden en een steeds modernere inslag krijgen. De lessen bestaan uit een scholingsgedeelte waarbij belangrijke technieken worden aangeleerd om direct in het dans gedeelte terug te laten komen en beter te leren dansen.

Kledingvoorschrift
De leerlingen dragen tot de leeftijd van 12 jaar voorgeschreven kleding tijdens de les. Het dragen van een zwart balletpak, jazzdansbroek en balletschoenen is verplicht. De haren moeten vastzitten in een staart of in ieder geval uit het gezicht.

SELECTIE GROEPEN

Balletschool Margot Bierens heeft vier selectiegroepen in verschillende leeftijden. Deze groepen verzorgen optredens in de regio en doen regelmatig mee aan wedstrijden. De samenstelling van de groepen wordt bepaald door de school. Jaarlijks wordt gekeken naar welke talentvolle leerlingen deze groepen kunnen komen versterken. Als je deze les volgt is het verplicht om daarnaast een les jazzdans of klassiek ballet te blijven volgen voor de nodige technische achtergrond en basis.

Lessen
De lengte van de lessen is 60 minuten voor de kinderen en tieners. De les voor de volwassenen bedraagt 75 minuten. Er is aandacht voor techniek en kracht, maar daarnaast wordt er veel tijd gestopt in het instuderen van de verschillende dansen die jaarlijks nodig zijn voor de verschillende optredens. Als je van een andere dansschool komt en hier wil komen dansen en graag weer deel wilt uitmaken van een selectiegroep informeer dan even naar de mogelijkheden om in een van deze groepen in te stromen.

Kledingvoorschrift
De leerlingen van de jongste selectiegroep dragen tijdens de les dezelfde kleding als tijdens de lessen jazzdans.

HIP HOP

Hip hop is rond de jaren 90 van de vorige eeuw uit de Verenigde Staten overgekomen en heeft vooral door de vele dansclips op TV bekendheid gekregen. Het is een krachtige dansvorm met dynamische bewegingen. Hiphop is een combinatie van een aantal dansstijlen uit de Hiphop-cultuur. Een groot aantal van deze dansstijlen worden beoefend in onze Hiphop lessen.

Dansvormen
Zomaar even een greep uit de stijlen die regelmatig voorbij komen:

  • Hip Hop fast en lyrical. Deze zijn ontstaan vanuit de streetdance waarbij zowel op de beat gedanst wordt als op het ritme van de tekst, melodie en betekenis van de tekst.
  • New York House & Newstyle house.
  • Poppin (electric boogie) die je vloeiende bewegingen leert maken als wave door je hele lichaam en daarnaast hits en illusies.
  • Lockin, de funky dansstijl.
  • Breakdance

Naarmate je ouder wordt zullen de stijlen steeds herkenbaarder zijn in de les. Dit boeiende en afwisselende aanbod van stijlen en flitsende bewegingen maakt dat de Hip Hop les echt van deze tijd is. Een uitdagende hedendaagse les.

Kledingvoorschrift
Wat de leerlingen tijdens de les dragen aan danskleding in niet voorgeschreven door de balletschool. Wel is het de bedoeling dat de leerlingen dansbare kleding dragen. Dus zelf gekozen dans- en sportkleding waarin makkelijk bewogen kan worden. Tijdens de voorstellingen en optredens is het dragen van zwarte schoenen verplicht. Dus bij het aanschaffen van dansschoeisel is het verstandig daar rekening mee te houden.

SPORT

BODY FIT

Body fit is een actieve les die voornamelijk gericht is op het verbeteren van je conditie. De naam Body Fit geeft al aan dat er van verschillende vormen gebruik gemaakt kan worden, want je kan op verschillende manier werken aan een Fit lijf. Wel allemaal op muziek natuurlijk en je kan hierbij denken aan Aerobics, Steps, Salsa invloeden, maar ook dansante conditievormen. Deze workout is een prima manier om in conditie te blijven. Daarnaast is er in de les ook altijd aandacht voor spierverstevigende oefeningen. De les is voor volwassenen en wordt gegeven in de avond.

Opbouw van de les
Na deze workout, die varieert in stijl per les blok is er even aandacht voor de overschakeling naar het spierverstevigende gedeelte. Dit middels een marchout en stretch. Tijdens het spierverstevigende gedeelte komen vooral de buikspieren aan bod komen. Met een heerlijke cooling down kom je dan weer tot rust om voldaan de les uit te kunnen wandelen.

Kledingvoorschrift
Het is prettig om kleding te dragen waarin je makkelijk kunt bewegen. Een shirt en sportbroek of iets dergelijks. Wat het is daarin ben je vrij. Aerobics of fitness schoenen en een handdoek voor op het matje.

PILATES

Onze Pilates docent is een voormalig danser en dansdocent en heeft zich sinds een aantal jaren toegelegd op Pilates. Pilates is een uitgelezen manier voor voormalig actieve sporters, maar ook voor mensen met een minder getraind lijf, om actief bezig te zijn met het hele lichaam. Pilates biedt via heerlijke, intensieve spierbeheersing zonder zwaar springwerk alles waaraan een lichaam behoefte heeft. Het houdt je lijf soepel en krachtig. Dat is goed voor iedereen die van zijn lichaam houdt en graag in goede conditie blijft.

Welke effecten heeft Pilates op het lichaam
De Pilates methode bevordert harmonisch en evenwichtige spierontwikkeling en spierkracht. De nadruk ligt op een correcte ademhaling en de juiste balans tussen kracht en souplesse. Daarbij vormen de buik en de onderrug (het Powerhouse) het centrum van kracht. Niet alleen de souplesse, balans en het coördinatievermogen verbeteren, de effecten van stress en blessures verminderen. Ook nek-, schouder-, en lage rugklachten nemen af of verdwijnen. De oefeningen zijn gebaseerd op gerichte, gecontroleerde en intensief eenvoudige bewegingen. Ze zijn afgestemd op de behoefte van de leerling, die steeds wordt gestimuleerd weer nieuwe grenzen op te zoeken of juist te verleggen. Dat maakt de lessen toegankelijk voor elke leeftijd en elk conditieniveau. Tijdens de lessen werkt iedereen op zijn eigen niveau, variërend van rustig tot zeer intensief. Na een gratis proefles kunnen we overleggen wat voor jou het beste instapniveau is.

Lesopbouw
Elke les begint met een warming-up, waarbij we de nek en schouders losdraaien, op- en afrollen en stretchoefeningen doen. Vervolgens focussen we op de ademhaling en zetten de basishouding stap voor stap neer. Daarna volgen de grondoefeningen, waarbij er veel aandacht is voor de buik- en rugspieren. Ook de bovenbenen, dijbenen en bilspieren komen aan bod. Tussendoor besteden we aandacht aan het oprekken van spieren, vooral de achterkant van de benen en de onderrug. Via “twists” (rustige yoga-poses) draaien we de rug los. Intensieve oefeningen (krachtige spieren) en rustige poses (soepele spieren) wisselen elkaar af. We sluiten de les af met een cool-down: relaxen, rustige buikademhaling en even helemaal wegzakken.

Kledingvoorschrift
Het is prettig om kleding te dragen waarin je makkelijk kunt bewegen. En tijdens de les is wenselijke om een handdoek bij je te hebben en dikke sokken met eventueel antislip noppen.

SALSAEROBICS

Salsaerobics is een geweldige dynamische workout. De meeste kennen ZUMBA wel en in een net iets ander jasje heet het Salsaerobics. Maar ook hier dansen we op heerlijk opzwepende muziek met verschillende ritmes als salsa, merenque, bachatta, cumbia, enzovoort. Al deze ritmes komen uit de verschillende Caribische landen zoals Cuba, Columbia en de Dominicaanse Republiek. Ook de heerlijk energieke dansmuziek komt voorbij. Gedurende de les wordt aandacht besteed aan bewegingen die veel controle vereisen van de romp, het middengedeelte van het lijf. Dit draagt bij aan sterkere buik- en rugspieren.

Lesvorm
Tijdens de les wordt gebruik gemaakt van duur- en intervaltrainingsmethoden om een hoog activiteitsniveau te bereiken en daardoor een hoog calorisch verbruik heeft. Je leert eens per 1 a 2 weken een nieuwe choreografie die dan weer toegevoegd wordt aan het repertoire en door herhaling wordt deze je eigen. Je kan je er volledig in laten gaan en met een heerlijk moe maar zeker voldaan gevoel aan de dag beginnen. Kracht is belangrijk om het op een goede manier uit te kunnen voeren en regelmatig zitten in de choreografieën krachtonderdelen verpakt. En met een cool-down kom je weer tot rust om ontspannen de deur uit te wandelen. Salsaerobics is evenals Zumba laagdrempelig. De passen worden op een makkelijke manier gepresenteerd in een vrolijke sfeer. Je wordt vanzelf vrolijk en kunt niet stil blijven staan.

Kledingvoorschrift
Het is prettig om kleding te dragen waarin je makkelijk kunt bewegen. Een shirt en tricot broek of iets dergelijks. In ieder geval iets waar je je prettig in voelt. Danssneakers zijn heel prettig om tijdens de les te dragen maar ook fitness of aerobics of schoenen met een beperkt profiel voldoen goed.

Voorbeeld: